Advies en actueel

Alles over bier en de Voorburgse bierwinkel

Vakantietip! Frans bier

Iedere zomer weer populair: de Route du Soleil. Op zoek naar zon en Het Goede Leven rijden duizenden Nederlanders naar het zuiden van Frankrijk. Om daar een paar weken te leven als… nou ja… een God in Frankrijk. Met goed weer, lekkere kaas en… bier! Want ook Frankrijk heeft zijn eigen juweeltje!

Natuurlijk staat Frankrijk qua drank vooral bekend om z’n wijnen. En dat is ook meer dan terecht. Bier zit nou eenmaal niet heel erg in de Franse cultuur verweven. En als men al kiest voor bier, dan zal het vooral een pils zijn. Daarom zal je ook even moeten zoeken voor een bijzonder bier uit Frankrijk.

Het bier dat wij aanraden is 3 monts. Een blond Frans bier van 8,5% met een goede hopsmaak, fruitig, rijk aan aroma’s en met een goed gebalanceerde en duurzame bitterheid. Dat is althans wat ze er zelf over zeggen, en eigenlijk kunnen we dat alleen maar beamen.

Vlaams bier. Uit Frankrijk.

3 monts is een Vlaams bier. Ja, wij dachten ook dat het daarmee een Belgisch bier was, maar het noordwesten van Frankrijk wordt Flandre (Frans-Vlaanderen) genoemd. En dus is 3 monts een op en top Frans bier. Maar wel met duidelijke Belgische invloeden. Eén van de 3 “monts” (bergen) uit de naam van dit bier, verwijst ook naar een berg in België. De brouwerij ligt dan ook eigenlijk maar op een steenworp afstand over de grens van Frankrijk. Voor een getraind steenwerper. Dat wel.

Als je op vakantie in Frankrijk bent, hoef je geen schimmige Franse kroegjes in om 3 monts te kopen. Het is redelijk goed verkrijgbaar, vooral in de regio waar het gebrouwen wordt. En wil je echt naar de oorsprong, dan moet je naar St-Sylvestre-Cappel.

Wij hebben 3 monts zelf niet in de winkel staan. Ook wij moeten dus even naar Frankrijk rijden als we dit bier willen drinken.

Ook vakantietips?

Ben je ook op vakantie geweest en heb je daar het ultieme bier geproefd? Laat het ons -en andere lezers- hieronder weten.

One Comment

Leave a Comment

  1. Rob Meijer
    Reply

    Wat ons betreft is Cht’i’s Blonde een van de lekkerste Franse biertjes en is net als 3Monts afkomstig uit Flandre. Het is vernoemd naar het Noord-Frande dialect Cht’i uit de regio Nord/Pas-de-Calais.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.