Advies en actueel

Alles over bier en de Voorburgse bierwinkel

Bier bij Hollandse Nieuwe haring

Niet iedereen zal het er mee eens zijn, maar wij durven de stelling wel aan: in de zomer eet je haring. Ieder jaar publiceert het AD de haringtest. In de Haagse regio scoren veel viszaken hoog in de test. Haring, net als andere vis, moet zwemmen. Wat ons betreft (bescheiden) in bier.

Laten we voorop stellen: vooral bij haring is het heel persoonlijk welk bier je er bij wil drinken. De smaak van de vis is zo uitgesproken dat je eigenlijk moet kiezen of je de 2 smaken wil combineren, of dat je het bier aanvullend wil laten zijn aan de smaak van de haring.

Het is eigenlijk een duivels dilemma: 2 sterke smaken die met elkaar in gevecht gaan, of juist de smaak van de haring benadrukken. Zeker als je een echte goede Hollandse Nieuwe koopt, kiezen wij voor het laatste. Het gaat tenslotte om het visje.

Weissbier bij haring

De beste keuze bij een harinkjeis wat ons betreft een weissbier. Dat is een wat lichter bier, zodat je de vis goed blijft proeven. Het frisse van het bier geeft een lekker verfrissend contrast met de zilte vissmaak. Na een slok bier zijn je smaakpapillen ook weer klaar voor de volgende hap. Wel met het hoofd naar achteren en de Hollandse Nieuwe af laten dalen in de mond natuurlijk.

Nog een argument om voor weissbier te kiezen? Hollandse Nieuwe is bij uitstek een zomerse vis. En laat weissbier nou bij uitstek een zomers bier zijn. Dat past dus perfect samen. Gewoon effe lekker van de zomer genieten.

Brood en uitjes bij de haring?

Als je de haring-bier-combi doet, neem je harinkje dan zonder broodje. Het brood haalt veel van de kenmerkende smaak van de vis weg, waardoor de combinatie met het weissbier weer een beetje wegvalt. Dat is zonde. Daarnaast is de hamvraag natuurlijk of je er ook uitjes bij moet nemen. Laten we ons neutraal opstellen: het kan. Uitjes geven net wat extra scherpte, waardoor er in combinatie met het bier nog meer smaken ronddartelen in je mond. Maar de echte fanaat zal zijn harinkje waarschijnlijk altijd zonder uitjes nemen. Mag ook. Wij zijn de rotsten niet.

Zwaarder bier

Een iets zwaarder bier kan ook, maar dan wordt eigenlijk letterlijk een strijd om smaak. Er zal geen smaak meer echt boven komen drijven. Het is én haring én bier. Ook niks mis mee natuurlijk. Onze tip in dit geval: 2 smaken op 1 kussen, daar slaapt een Duvel tussen. Een Duvel heeft net dat beetje pit dat haring ook heeft, wat het een interessante combinatie maakt. Bij iedere hap en iedere slok een nieuwe smaaksensatie.

Tips en ervaringen

Heb je onze tips geprobeerd, of heb je zelf dé ultieme bier-en-haring-tip? Laat het ons hieronder weten. We vermelden je tip graag!

Eet smakelijk en… proost!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.