Advies en actueel

Alles over bier en de Voorburgse bierwinkel

7 tips om een bierproeverij te organiseren

Zelf verschillende bieren proberen is hartstikke leuk, maar het is nog leuker als je het met een groep(je) doet. Een bierproeverij organiseren hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar tips voor een geslaagde proeverij.

Bier is er in allerlei soorten, smaken en alcoholpercentages. Om echt goed te kunnen genieten van de verschillende bieren, is het belangrijk dat je je bierproeverij goed opbouwt. Het heeft geen zin om 10 biertjes neer te zetten en lukraak wat te gaan proeven.

Met deze 7 tips wordt jouw eigen georganiseerde bierproeverij zeker een succes.

1. Bouw op in alcohol

Het is misschien een open deur, maar begin je proeverij niet meteen met een loeizwaar bier. Bouw het langzaam op, zodat je het verschil in sterkte goed proeft. Begin je met een zwaar bier, dan zullen je bij de lichtere bieren al snel de vaak subtielere smaken niet meer opvallen. En dat is zonde.

Begin bijvoorbeeld met een pils van een procent of 5, en werk zo toe naar zwaardere bieren met 10% of meer.

2. Kies een select gezelschap bieren

Het leuke van een bierproeverij is dat je nieuwe bieren kan ontdekken. Wie weet zit je nieuwe favoriete biertje er wel tussen. Als je veel verschillende bieren proeft, weet je aan het eind niet goed meer wat de smaak van het 1e of 2e bier was. En hoe zonde zou het zijn als je nét niet meer weet welk bier nou zo lekker was?

Organiseer liever wat vaker een bierproeverij, dan dat je op 1 avond ineens 10 verschillende bieren serveert. Wij adviseren om per keer voor 5 of 6 bieren te kiezen.

3. Gebruik kleine glazen bij een bierproeverij

Een middag of avond bier drinken klinkt natuurlijk leuk, maar een proeverij doe je om smaken, geuren en kleuren te ontdekken. Aan kleine hoeveelheden heb je daarvoor meer dan genoeg. Het voorkomt ook dat je vol raakt en/of na je 3e biertje al op je wenkbrauwen loopt. Eén flesje bier kan je met 3 tot 4 personen opdelen.

4. Eten én drinken tussendoor

Uiteraard begin je een proeverij niet op je nuchtere maag, maar ook tijdens de bierproeverij is het verstandig om af en toe even wat te eten. Het houdt je maag gevuld, het zorgt ervoor dat je niet al het bier er in korte tijd doorheen jaagt en het neutraliseert ook weer even de smaak van het bier. En oh ja… het is best gezellig.

Het kan ook zeker geen kwaad om na ieder ronde even een glas water te drinken. Het vermindert het effect van de alcohol en het zorgt ervoor dat je smaak weer geneutraliseerd wordt. Zo kan je het volgende biertje ook beter en eerlijker beoordelen.

5. Kies een thema voor je bierproeverij

Een proeverij is extra leuk als je een thema kiest. Hoe kan je de herfst bijvoorbeeld beter beginnen dan met een bokbierproeverij? Of haal bij de eerste zonnestralen van de zomer wat verschillende weissbieren in huis.

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Verschillende bieren van 1 merk, bier uit de regio, soorten bier (fruitbier, abdijbier, IPA’s, enz), bier met namen van personen, 1 soort bier uit verschillende landen. Je kunt het zo bijzonder maken als je zelf wilt. Kom gerust eens langs voor inspiratie.

6. Scores bijhouden

Oké, deze is misschien voor de gevorderden. Maar als je net iets verder wil gaan dan alleen proeven of je een bier lekker vindt of niet, dan kan je scorelijsten bijhouden. Beoordeel het bier per ronde op smaak, afdronk, geur, kleur, koolzuur, schuim, enz. Laat iedereen ook in eigen woorden iets over het bier opschrijven. Dat geeft vaak hele leuke inzichten in wat jij en je vrienden van een bepaald bier vinden.

7. Blind proeven

Extra leuk is om de bieren blind te proeven. Eén iemand van de groep zal weten welk bier er geschonken is, maar voor de rest kan blind proeven een verrassende uitkomst betekenen.

Advies en bier kopen

De Voorburgse Bierwinkel heeft altijd zo’n 400 verschillende soorten bier op voorraad. Daar is dus altijd wel een mooi pakket voor een bierproeverij uit samen te stellen. Kom eens langs en deel je ideeën met ons. We helpen je graag om een keuze te maken voor de bieren die je voor een proeverij kunt gebruiken.

Bierproeverijen van de Voorburgse Bierwinkel

We organiseren zelf ook bierproeverijen. Bij ons in de winkel of op locatie. Leuk als je meedoet!

Vertel me meer!

Laat je horen!

Heb je zelf al eens een bierproeverij georganiseerd en heb je een goede tip? Laat het ons weten. Dan plaatsen wij je tips bij dit advies. En heb je naar aanleiding van dit advies zelf een proeverij gehouden, dan horen we natuurlijk graag hoe het is geweest.

Veel plezier bij je eigen proeverij. Enne… proost!

2 Comments

Leave a Comment

 1. Frans
  Reply

  Beste Rene,

  ik ga met Pinksteren een weekend naar de Ardennen. om precies te zijn Winenne (grens belgie/frankrijk)

  wij hebben 2 vragen:

  1. heb je voor ons een goede tip voor het bezoeken van een brouwerij in de buurt?
  2. graag willen wij in ons verblijf een bierproeverij organiseren kun jij ons adviseren welke streek biertjes wij aan kunnen schaffen?

  met vriendelijke groet,

  Frans Tuijthoff
  0624736947

 2. Thijs
  Reply

  Wij hebben laatst ook een bierproeverij gehouden met een groep vrienden. We hadden helaas niet echt een thema gekozen, maar we hebben wel besloten om de volgende keer voor IPA te gaan. (dat is toch wel mijn favoriet)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.