Advies en actueel

Alles over bier en de Voorburgse bierwinkel

Bier uit de Eredivisie – Heracles

Al jaren wordt de club gezien als een voorname kandidaat om te degraderen. En ook ieder jaar presteert Heracles toch weer ruim boven die verwachting. De club uit Almelo is aan de beurt in ons rondje langs de velden. Maar… in Almelo zelf wordt geen bier gebrouwen.

Althans: in Almelo wordt geen bier méér gebrouwen. In het verleden waren er verschillende brouwerijen te vinden, maar met De Almelosche Bierbrouwerij werd in 1990 definitief de stekker uit het brouwersleven in Almelo getrokken. Inmiddels doet het pand van de toenmalige brouwerij dienst als café. Is er toch nog bier te krijgen daar.

Heracles doet het wat beter dan De Almelosche Bierbrouwerij. Al jaren getipt als degradant, maar inmiddels speelt de club al 10 jaar onafgebroken in de Eredivisie. Hun eerste optreden na de promotie in 2004/2005 wisten ze zelfs verrassend de regerende kampioen PSV te verslaan. Misschien geholpen door het kunstgras in het Polman Stadion, misschien door onderschatting door PSV, misschien door het aanvallende voetbal dat Heracles eigenlijk altijd wel speelt.

Heracles staat zowel bekend als een no nonsense club als een vooruitstrevende club. Voorzitter Jan Smit is duidelijk: er gaat geen stuiver meer de kas uit dan dat er in komt. Meedoen met de wapenwedloop van de voetballerij doen ze niet in Almelo. Spelers een verbeterde aanbieding doen is ook heel spaarzaam. Contract is contract, zo ondervond eens scorende keeper Pieckenhagen. Maar tegelijkertijd steekt de club ook zijn nek uit. Zo was het de eerste club in Nederland met kunstgras. En in 2014/2015 opende Heracles een heuse vrouwentribune in het ‘verherbouwde’ Polman stadion. En dan is er nog de eerder genoemde Jan Smit: waarschijnlijk de meest zichtbare voorzitter van de Eredivisie.

Zoals gezegd is er geen brouwerij meer in Almelo. Maar als we het een klein stukje verderop zoeken, dan komen we wel degelijk een brouwer tegen. Natuurlijk halen we het niet in ons hoofd om te kiezen voor Grolsch. Want Grolsch is FC Twente. En Heracles en FC Twente zijn sportieve rivalen. Nee, wij rijden een kleine 25 kilometer naar het noorden, naar Den Ham. Daar vinden we de Berghoeve Brouwerij. Brouwers Geralda en Jurgen leerden elkaar kennen tijdens hun studie en al gauw werd besloten om bier te gaan brouwen. Op de studentenkamer. Omdat het kan.

Al snel groeide de hobby uit tot wat serieuze proporties en inmiddels hebben ze al 16 verschillende soorten bier ontwikkeld. En, zoals ze zeggen, het vat is nog steeds niet leeg. Het streven is om ieder jaar nieuwe soorten bier te blijven maken. Inmiddels heeft de brouwerij de beschikking gekregen over grotere ketels, om zo aan de niet aflatende vraag te kunnen voldoen.

Welk Berghoeve bier is Heracles bier?

Voor een kleinere brouwerij heeft Berghoeve Brouwerij een verrassend breed assortiment. IPA, Porter, Stout, Blond, Dubbel, Tripel… you name it. Maar eigenlijk past er maar 1 bier écht goed bij Heracles. Vanwege het karakter van de club en misschien ook wel een beetje vanwege het karakter van voorzitter Smit: Tevreden Oordeel. Want als je je al 10 jaar niks aantrekt van de gevestigde orde maar toch ieder jaar boven verwachting presteert, dan kan je daar alleen maar een tevreden oordeel over geven.

Tevreden Oordeel is een double IPA, met de kenmerkende geur en smaak van een gewone IPA, maar dan zwaarder. En dat is knap, want door een IPA zwaarder te maken, gaat normaal gesproken de typische geur en smaak snel verlopen. Berghoeve gebruikt El Dorado hop, wat er voor zorgt dat Tevreden Oordeel toch gezien kan worden als een (zware) IPA.

Kortom: zoek je eens een leuk cadeau voor een Heracles fan? Kom dan langs en zoek wat lekkers uit. We helpen je graag om een keuze te maken uit de bieren van Berghoeve Brouwerij die we op voorraad hebben. Of je neemt ze natuurlijk gewoon allemaal.

Laat je horen!

Ken je de bieren van Berghoeve, of heb je het naar aanleiding van dit advies gekocht? Laat hieronder weten wat je er van vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.