Advies en actueel

Alles over bier en de Voorburgse bierwinkel

Bier bij barbecue

Komt de temperatuur in de buurt van de 25 graden en staat de zon aan de hemel? Barbecue! Barbecue is al lang geen kwestie meer van effe snel de fik erin en een speklapje op het rooster. Een barbecue is pas echt geslaagd als-ie goed verzorgd is. En daar hoort ook goed bier bij.

Want waarom zou je je goede stuk vlees, vis of groente van de barbecue wegspoelen met mierzoete frisdrank of dat dure, maar nét verkeerde wijntje. Bier is enorm veelzijdig en past eigenlijk bij ieder gerecht van de barbecue. Je moet alleen even weten waar je op moet letten.

Het begin van de barbecue

Je eerste biertje van de barbecue drink je natuurlijk in het eerste half uurtje, als je je kolen hebt aangestoken. Terwijl de houtskool langzaam gloeiend heet wordt en een grijs laagje krijgt, pak je een lekkere porter. Die drink je langzaam en is redelijk licht en mild. Je verrast je gasten misschien ook als je ze “ff lekker met je bek in het zonnetje” serveert. De naam zegt precies waar het voor bedoeld is: het is een opvallend licht bier, dat je uitstekend in het zonnetje kan drinken.

Bier voor bij de barbecue: ff lekker met je bek in het zonnetje

Na een half uurtje staat je barbecue te gloeien en kan je met barbecuën beginnen.

Uiteraard adviseren we je om het vanaf nu niet al te bont te maken met bier en ander alcohol. Barbecue is leuk, bier is lekker, maar veilig- en gezondheid gaat voor alles. Daarnaast kan je van gemarineerde gerechten en (zwaardere) bieren snel verzadigd raken. En dat is zonde van je bijzondere bieren. Als je toch het hele spectrum wil proberen, gebruik dan kleinere glazen.

Maar welk bier serveer je bij welk gerecht?

Rustig beginnen

Iedereen is binnen? De onmiskenbare lucht van gloeiende kolen vult de lucht? Zet de salades op tafel en haal het weissbier maar uit de koelkast. Weissbier is een ideaal zomerbier, dus je bbq wordt zo langzamerhand een optelsommetje van een perfecte zomeravond. Zomer, vrienden, barbecue en een koud biertje.

Bier bij vis van de bbq

Ondanks dat barbecue vaak nog gezien wordt als grote lappen vlees op de grillplaat, is vis ook erg lekker van de barbecue. Hou het bij vis van de barbecue wat lichter wat betreft het bier. Een blond bier past prima.

Vlees van de barbecue? Zwaarder bier.

Gaan het grove werk het rooster op? Dan is het nu wel tijd voor een wat zwaarder bier. Lekker bovengistend, zoals een dubbel bijvoorbeeld. Ook een IPA gaat goed samen met vlees, zeker wanneer het vlees wat pittiger gekruid is. IPA heeft z’n oorsprong tenslotte in India. 😉 Het juiste bier zorgt ervoor dat het vlees van je bbq nog beter tot z’n recht komt.

Nog een nagerecht?

Bij een uitdovende barbecue kan je nog hele lekkere nagerechten maken. En hierbij werkt het eigenlijk hetzelfde als bij wijnen: bij een nagerecht mag het zoet. Een fruitbier is een heerlijke afsluiting van een mooie avond bbq en bier.

Tips en ervaringen

Heb je onze tips geprobeerd, of heb je zelf dé ultieme bier-en-bbq-tip? Laat het ons hieronder weten. We vermelden je tip graag!

Eet smakelijk en… proost!

 

 

2 Comments

Leave a Comment

 1. Anton
  Reply

  Beste René,

  Mooie site heb je en een mooie selectie aan bieren. Duidelijk advies voor bijpassende bieren bij de barbeque.
  Ik als oud kok en liefhebber van speciaal bieren heb toch 1 puntje wat me is opgevallen.

  In het stuk , het begin van de barbecue praat je over “een opvallend ligt biertje” die je plaats onder de noemer porter ? Porter is in mijn beleving redelijk zwaar en aanwezig bier. Het bier wat je omschrijft in de afbeelding ff lekker met je bek in het zonnetje van het uiltje is een IPA. Zou porter niet ipa of een saison moeten zijn. Als ik een keer in Voorburg ben kom ik zeker eens binnen gelopen’.Nogmaals een erg mooie site.

  Graag zie ik Uw reactie tegemoed en hele goede zaken toegewenst,

  Met vriendelijke groet,

  Anton Janssen
  barbeque and beerlovers

  1. René
   Reply

   Hallo Anton. Dank je wel voor je reactie, en natuurlijk ben je van harte welkom in Voorburg! Wat je zegt is helemaal waar. Maar wij bedoelden met dat “opvallend lichte biertje” nou juist de “ff lekker met je bek in het zonnetje”. En dat is natuurlijk iets totaal anders dan een porter. Het is dan ook echt een kwestie van smaak wat je, in dit geval, bij het begin van de barbecue zou kunnen drinken. Wat heeft jouw voorkeur? Enne… aangezien de winter eraan komt, heb je ook een leuke tip voor een winterbarbecue?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.