“Wil je er een glaasje bij?” – “Nee joh, het zit toch al in glas?” FOUT! Om goed van speciaalbier te genieten is drinken uit een glas eigenlijk een must.
Bier inschenken in een glas is vooral een goed idee, omdat bij het inschenken de aroma’s van het bier heerlijk vrijkomen. De geuren die bij de vaak subtiele smaken horen, vinden hun weg naar je neus. Terwijl je nog geen slok hebt genomen, proef je je bier al een beetje.
Om de smaak en de geur van bier tot z’n recht te laten komen, moet je voor het inschenken een paar regels aanhouden.
Vóór het bier inschenken
Inschenken begint nog voordat de kurk of het kroontje van de fles is. Kijk even goed in de fles of er om de bodem een laagje residu te zien is. Dat bezinksel is gist. Alhoewel niet iedereen het er over eens is, hoor je de gist niet te drinken. En het hoort daarom ook niet in je glas terecht te komen. Ligt er iets op de bodem, dan moet je een beetje beheerst schenken.
Gist meedrinken kan trouwens wel. Sommige mensen vinden dat het het bier iets meer pit geeft.
Positie van het glas en het flesje
Als je begint met inschenken, hou je het glas onder een hoek van 45 graden. Het flesje hou je ongeveer 1 of 2 centimeter boven het glas vast, ongeveer ter hoogte van het midden. Als je vanuit deze positie schenkt, zorgt dat voor de beste luchtigheid en daarmee een mooie schuimlaag.
Laat het flesje niet op het glas rusten. Je weet tenslotte niet waar het flesje allemaal geweest is. Eventuele viezigheid wil je niet op je glas hebben.
Bier inschenken maar!
Als je gaat schenken, mik je ongeveer op het midden van het glas. Zorg ervoor dat het een regelmatige en constante stroom is. Het moet soepel het glas inlopen, dus spatten en spetteren is een no-no.
Als je glas bijna halfvol (of half leeg, volgens de pessimisten onder ons), dan ga je het glas rechtop brengen. Dat doe je in hetzelfde tempo als waarin het glas vol komt. Dus: op het moment dat je glas rechtop staat, zit-ie als het goed is ook vol. Inclusief een mooie schuimkraag van ongeveer 3 tot 4 centimeter.
Voordat je het glas neerzet om het even te laten rusten, niet vergeten om de aroma’s even op te snuiven!
Proost!
Niet ieder bier schenkt hetzelfde
Bovenstaand advies is een algemeen advies, dat voor de meeste bieren prima opgaat. Maar niet ieder bier krijgt dezelfde behandeling. Zelfs niet-kenners weten bijvoorbeeld al dat Guinness heel anders ingeschonken moet worden. Om over tappen of schenken uit andere middelen nog maar te zwijgen. Daarover later meer!
Laat je horen
Heb je zelf andere ervaringen met het inschenken van bier? Of heb je interessante informatie over uitzonderingen op de regels van inschenken? Deel het hieronder met ons!
One Comment
Leave a Comment
Niek de Jong
Beste,
Ik ben Niek en 18 jaar oud. Deze zomer ga ik met een groep jongeren bij ons uit de stad een school bouwen in Afrika met de organisatie world servants. Om dit te realiseren moeten wij een hoop acties doen om geld binnen te halen. Een actie waar ik nu zelf mee bezig ben is het organiseren van een bierproeverij. Daarbij is deze site natuurlijk reuze handig en ga ik ook zeker veel advies opvolgen. Ook wil ik dat het bier dan geschonken kan worden in glazen. We verwachten een opkomst van 60-70 mensen. Wat is de oplossing voor ons glazenprobleem?