Advies

Carnaval met speciaalbier

Advies van René 31 januari 2016
Bier met carnaval

Als er 2 dingen goed hand-in-hand gaan, dan is het wel carnaval en bier. Maar als je eens wat anders wil dan een 13-in-een-dozijn pilsje, dan kan je ook eens een speciaalbiertje proberen.

Zelfs boven de rivieren, waar wij ons begeven, gaat er met carnaval menig vat bier doorheen. De Heinekens en Amstels zijn niet aan te slepen. Niks mis mee natuurlijk. Wij hebben alleen meer feeling met bijzonder bier. En voor carnaval kan dat ook echt wel. Zeker voordat je eenmaal echt gaat feesten, of misschien juist 1 of 2 dagen erna. Van kwantiteit naar kwaliteit, als het ware. Vanaf 7 februari is het weer zover.

Bier voor carnaval

Tegenwoordig ga je tijdens carnaval verkleed als agent, Mexicaan of superheld. Maar vroeger had je maar 2 smaken: boerenkiel of nar. Die laatste heeft nu nog steeds een rol met carnaval, als hulpje van Prins Carnaval. De nar is dus niet weg te denken als we het over carnaval hebben. En dan past er maar 1 bier écht goed: Brugse Zot. Met de afbeelding van een nar op het etiket.

Brugse Zot

Brugse Zot is een Belgisch blond bier uit Brugge (joh!) van Brouwerij De Halve Maan. Met 6% is het niet al te zwaar, al bestaat er ook een Dubbel van Brugse Zot, met een percentage van 7,5. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende soorten mout en 2 soorten hop met een fijn aroma. Dat maakt het een beetje bitter, met wat frisse tonen van citrus. Vooral erg lekker als je tussen het feesten door even ergens een hapje gaat eten. Brugse Zot doet het erg goed met rundvlees, vis of schelpdieren.

De naam van Brugse Zot komt voort uit de bijnaam van de inwoners van Brugge. Aan het eind van de middeleeuwen zwaaide Keizer Maximiliaan I de scepter in de Nederlanden. Na een opstand wordt Maximiliaan opgesloten door de inwoners van Brugge (die gasten wonden er geen doekjes om daar in België). Als hij later weer vrijgelaten wordt, verbiedt hij als wraak alle feesten in de stad. Behalve natuurlijk als het in zijn eer was. Dat mocht wel, en dat gebeurde ook: in een lange stoet trokken feestvierders en ‘zotten’ voorbij. Nadien vragen de Bruggenareb hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’ En sindsdien zitten de Bruggenaren met de bijnaam ‘Zotten’ opgescheept.

Carnavalsbier in Voorburg

Natuurlijk hebben we ook Brugse Zot in onze bierwinkel in Voorburg. Je bent van harte welkom in de winkel. En je hoeft niet verkleed te komen. Liever niet zelfs.

Laat je horen

Ken je Brugse Zot al? Laat dan hieronder weten wat je er van vindt. Of heb je misschien een andere leuke tip voor carnavalsbier? Ook daar zijn we erg nieuwsgierig naar.

Fijne carnaval! Enne… proost!

Dit advies kreeg je van René

  • Ik ben René Ginder en ik ben de eigenaar van de Voorburgse Bierwinkel. In 2015 werd mijn hobby mijn werk: bier. Met de adviezen die ik je hier geef, hoop ik je wat meer te kunnen vertellen over de mooie en lekkere wereld van speciaalbieren. Kom ook eens naar de winkel voor gericht advies. Tot dan. En... proost!

Eén reactie op “Carnaval met speciaalbier

  • Wij zoeken het lutherbiertje uitgegeven ivm 500jaar kerkhervorming in duitsland is 31oktober een nationale feestdag en een speciale uitgave van bier,heb alleen een etiket maar geen flesje,hopelijk heeft u dit biertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *